Mijn hoofd

Ik had onmiddellijk de keuze gemaakt om mutjes te dragen. Een pruik zag ik niet zitten. Deze leuke hippe mutsen zijn speciaal gemaakt, hebben geen vervelende naden, zitten perfect en gaven me een veilig gevoel. Ze wassen als een zakdoek. Bij elke outfit een ander. Ik heb ze bij Rosette la Vedette gekocht. Het verschil met een pruik is dat je omgeving wel ziet dat er iets mis is, maar daar had ik geen probleem mee.  Ik kreeg steeds positieve opmerkingen. 

Neem gerust een kijkje op hun website. www.rosettelavedette.com

 

Mijn lichaam 

Mijn huid was veel gevoeliger en droger geworden door de chemo. Ik heb me zeer goede verzorgings producten aangeschaft bij de apotheek.

Deo van Bodysol

Zonnecreme van Avène factor 50. Dan is het zeker nog niet aangeraden om in het zonnetje te liggen. Helaas verbrand je nog. Goede raad !! Blijf onder het parasolletje.

Ook bodylotion had ik van Avène en  La Roche- Posay. Deze zijn wel iets duurder maar zeker een aanrader.

 

Mijn nagels.

Helaas hebben mijn nagels er ook aan moeten geloven. Zowel aan handen als voeten waren ze allemaal krom en losgekomen. Dit zag er heel slordig uit en gaf me een slecht gevoel. Omdat het allemaal heel gevoelig is kan je geen gewone nagellak gebruiken. Deze krimpt en doet pijn. Na enig speurwerk heb ik speciale nagellak gevonden die je kan gebruiken tijdens de chemo. Zo had ik dan toch nog mooie verzorgde nageltjes. 

 

Voor nagels die loskomen.

Mijn nagels kwamen los door de chemo. Nadien een lelijke, kromme en kalknagels. Dit middeltje heeft me geholpen om terug mooie nagels te krijgen. Wel even volhouden en 2X per dag aanbrengen.

 

Voeding.

Sinds een jaar was ik echt super gezond aan het eten. Herbalife was in mijn leven gekomen. Veel groenten en fruit en enkel maar gezonde dingen. Het ging ontzettend goed en was 10kg afgeslankt. Ik voelde me super goed.

De eerste weken tijdens de chemo heb ik het nog even kunnen volhouden maar dan ging het niet meer. Door je gebrek aan energie ga je naar ongezonde dingen grijpen, vooral snoep. Je komt op een punt dat je tegen jezelf zegt " doe maar". Een pluspunt is dat is heel de tijd goed heb kunnen eten wat toch belangrijk is. Tijdens de chemo had ik wel een vreemde metaalsmaak, maar die is snel verdwenen.

Nu enkele maanden later eet ik terug veel gezonder en blijf nog netjes op mijn gewicht. Uiteraard is nog afwachten wat die hormoontherapie teweeg brengt. 

Algemeen.

Verder heb ik de natuur zijn gang laten gaan. Momenteel ben ik nog volop aan het herstellen. Mijn haartjes zijn al flink gegroeid en heb net mijn eerste kappersbeurt erop zitten. De rest van de ongemakken zullen nog wat tijd vragen.  

Ik moet toegeven dat de schrik er goed in zat en heb een poosje behoorlijk in de put gezeten. Je probeert je sterk te houden en de kanker geen kans te geven om je onderuit te halen. Helaas was dat toch gebeurd. Regelmatig steken er nog emotionele momenten de kop op maar het gaat beter nu. Kanker maakt nu deel uit van mijn leven. Ik moet het enkel een plaats geven zodat het mijn leven niet beheerst. Hopelijk brengt het nieuwe jaar veel positiefs. De winter is nu net niet mijn favoriete jaargetijde en ik tel al stiekem af naar de lente en de zomer. Hopelijk kan ik er het komende jaar van genieten en eens lekker in het zonnetje liggen. 

Do's en Dont's

DO  (mijn ervaringen)

- Hoe moeilijk het ook soms is, probeer buiten te komen. Een frisse neus halen doet wonderen.

- Doe enkel waar je zin in hebt.

- Verzorg je goed. Ik heb het geluk gehad om niet ziek te worden. 

- Plan dag per dag. Voor mij is het nog steeds moeilijk om afspraken te maken. Dan voel ik me niet goed of heb er geen zin in.

- Maak je mooi. Ook al kom je misschien niet buiten. Ik ben geen pyjama persoon en maak me elke dag een beetje op. Het geeft mij  een goed gevoel.

- Niets moet, alles mag.

- Geniet van alles, hoe klein ook. 

- Laat van je horen !! Stuur zelf eens een berichtje naar je vrienden. Je omgeving vergeet je niet maar ze hebben het allemaal zo druk. Het leven gaat gewoon door terwijl het onze even stilstaat. 

Dont

- Mijd zieke personen. Maak je omgeving heel duidelijk dat ze je niet moeten bezoeken als ze ziek zijn. Dit kan nare gevolgen hebben. 

- Forceer niets. Luister naar je lichaam. Je hoeft je niet te bewijzen. Heb je een slechte dag dan is het zo, je omgeving begrijpt het wel.

- Mijd negatieve personen of gebeurtenissen en verhalen. Ik had me in enkele lotgenoten groepen op Facebook gezet maar was er even snel terug uit. Al dat negatief gedoe trok me helemaal naar beneden en begon van alles in mijn kop te steken. 

- Laat de artsen hun werk doen. Ga niet googelen. Je vind veel informatie op internet maar die is niet altijd juist. Voor iedere patiënt is het anders en ga zeker niet vergelijken. Het is beter af te wachten hoe het bij jouw verloopt en vragen stellen aan je oncoloog.

 

- Uiteraard zijn er wel heel wat bronnen waar je goede informatie vind zoals; 

- www.think-pink.be

- www.pink-ribbon.be

- www.allesoverkanker.be

- www.rosettelavedette.com

- www.komoptegenkanker.be

Reactie plaatsen

Reacties

Elena
6 jaar geleden

Beste Anita, bedankt !
Ik begin straks met de chemo. Na uw blog te lezen ben ik minder bang geworden. Veel beterschap voor u!

Nicole Piro
6 jaar geleden

Zeer goede tips van jou,ben het er volledig mee eens...ging ook in lotgenoten groepen op facebook en in het begin werd ik er verdrietig van en na een tijdje begon ik me echt te ergeren aan sommige negatieve personen en hun schreeuw om aandacht en medelijden.Je zag er heel mooi uit met je mutsjes,ik zou zelf ook geen pruik meer kopen,ben ook snel overgestapt naar mutsjes.Vele groetjes,Nicole

Maak jouw eigen website met JouwWeb